Grupo Capossu

Ryhmän historia

capoeira_logoCapoeira saapui Suomeen vuonna 1989, jolloin Anita Valkeepää Helsingissä ja Ritva Saastamoinen Turussa aloittivat säännöllisen capoeiraopetuksen. Tällä hetkellä Turussa toimivassa Grupo Capossussa on jäljellä muutama Ritva Saastamoisen oppilas, jotka vievät capoeiran perinnettä eteenpäin uusille harrastajille. Ritva menehtyi syyskuussa 2004, jonka jälkeen Ritvan oppilaat Magnum (Väinö Rehvonen) ja Formigão (Timo Vainio) ottivat vastuun ryhmän jatkotreeneistä. Vuonna 2004 Mestre Samara myönsi Magnumille ja Formigãolle sinisen vyön Amsterdamin suuressa pääsiäisworkshopissa. Alkeistreeneistä vastasivat tuohon aikaan Ritvan oppilaat Iaía (Monica Rintamäki), Dynamo (Esa Rintamäki), Sabugoza (Tommi Ruuth) sekä Simpatía (Marjo Heinonen-Tuomi). Vuosina 2008-2013 ryhmän palveluksessa toimi brasilialainen capoeira-opettaja professor Cromadinho (Edmilson dos Santos Ferreira). Vuonna 2013 ryhmä aloitti toiminnan itsenäisenä yhdistyksenä ja tuntien ohjaus siirtyi takaisin kokeneimmille oppilaille. Vuonna 2016 Mestre Samara myönsi Varetalle (Ronnie Snellman) ja Simpatíalle siniset vyöt. Vuosina 2015-2019 Mestre Steenin oppilas Professor Diablo (Nenad Jóvic) avusti meitä lähinnä jatkotreenien kanssa. Vuodet 2020-2022 Graduada Simpatía  oli päävastuussa kaikista treeneistä ja Charada (Ida-Maria Nilsson) on auttanut lapsiryhmien kanssa kun Varetan asui Ruotsissa. Syksystä 2022 lähtien Vareta ja Simpatía ovat hoitaneet aikuisten treenit ja Vareta + Charada lasten treenit.

Vuodesta 2009 lähtien Capossu on järjestänyt omat batizadot+vyöjuhlat Turussa jossa ovat käyneet seuraavat mestarit ja opettajat:

2009: Mestre Samara, Contra-mestre Pelé, Professor Afonso ja Professor Cromadinho
2010: Mestre Samara, Contra-mestre Caracú ja Professor Cocão (katso kuvia)
2011: Mestre Samara, Professor Cocão ja Bom Cabelo (katso kuvia)
2012: Mestre Samara, Contra-Mestre Banana ja Professor Cyrilo (katso kuvia)
2013: Mestre Garrincha, Mestre Samara ja Mestre Chão (+vieraileva tähti Mestre Angolinha)
2014: Mestre Samara, Professor Jeff (vain lasten batizado)
2015: Mestre Samara, Professor Jeff, Professor Diablo, Graduada Eu queria (vain lasten batizado)
2016: Mestre Samara, Contra-mestre Coxinha, Contra-Mestre Dino
2017: Mestre Samara, Contra-mestre Tesourinha, Professor Jeff
2018: Mestre Garrincha, Mestre Samara, Contra-Mestre Jeff (vain lasten batizado)
2018: Mestre Samara and Mestre Steen (ei batizado)
2019: Mestre Garrincha, Mestre Samara, Contra-Mestre Jiló, Contra-Mestre Jeff 30 vuotta capoeira Turussa (lasten batizado)
2022: Mestre Samara (lasten batizado)
2022: Mestre Garrincha vierailulla.
2023: Mestre Samara (lasten batizado)

Ryhmän capoeiratyyli ja juuret

Senzala on Rio de Janeirossa 1960-luvulla syntynyt capoeira-ryhmä, joka yhdistää capoeiran kahden päätyylin, Capoeira Angolan ja Capoeira Regionalin, tekniikoita. Senzala-ryhmä on ollut edelläkävijä monessa mielessä. Ryhmän jäsenet ottivat esimerkiksi ensimmäisinä käyttöön värilliset vyöt nähtyään vyöjärjestelmän Japanista tulleissa budolajeissa.

Grupo Capossu edustaa Senzala-tyylistä capoeiraa Amsterdamissa opettavan Mestre Samaran ohjauksessa. Mestre Samaran opettaja puolestaan on Mestre Garrincha, joka on ollut osa Senzala-ryhmää sen perustamisesta lähtien, ja joka pitää edelleen omaa capoeirakouluaan Rio de Janeirossa. Mestre Samaran ja Mestre Garrinchan ryhmä on nimeltään “Escola Senzala de Capoeira”

Capoeira Senzala Turku r.y.

Yhdistyksen päämääränä on tarjota capoeiraa monipuolisena liikuntamuotona nuorille ja aikuisille pääsääntöisesti Turun alueella. Yhdistys on voittoa tavoittelematon.